314-entry
314-diagram
314-aerial
314-interior-stone
314-lab-details
314-leed-light-study

Research & Development Expansion

A 196,000 SF laboratory and office building for the headquarters of an international pest management and biotechnology company

The program of this laboratory and office facility includes clean-rooms, devitalization facilities, electron microscope labs, laboratory prep spaces, open-office collaborative spaces, and two-story corridor connections to existing research facilities. Completed in 2012, this project has been designed to meet the critical need for additional space for new technologies in order to expand R&D capacity. In my role as an intern architect, I aided in material selection for the envelope and with the exterior design. This included sketching, AutoCAD modeling, and Sketchup model development. Efforts were coordinated with structural engineering consultants and interior designers. For the build-out package, I coordinated construction documents for the interior build-out followed by addenda and proposal request modifications to the plans as required. I stayed in the construction administration role through to the final punch and walkthrough, making site observations regularly. LEED certification was a requirement for this building from the client’s parent company. As a recently accredited LEED professional, I was responsible for administration as well as LEED project management responsibilities. To improve occupant well-being, ample views and daylight were provided for as many researchers as possible, utilizing glass walls at even the inboard lab environments and adding a lightwell to reach the collaborative space in the basement.  To reduce heat gain and direct sunlight into the labs and offices, custom shading devices were used at the exterior, also serving to block low angle sunlight in the mornings and evenings. All laboratory glass has a 30% light gray ceramic frit pattern, cutting back on heat gain but not blocking views or natural light quality. Bright white TPO membrane was specified for the roof to reduce heat island effect and thermal gain. A thermal scan on the building envelope was performed and gaps in construction were appropriately sealed. As part of an initiative to connect to the local community, the interior design features accent walls of finished maple reclaimed from a barn in a nearby county.

Date:
Category: